Vikinglottos historie

Vikinglottos historie

Det velkendte lotteri daterer tilbage til 1993, hvor det kom ud som det første multinationale lotteri i Europa. Lotteriet er endda ældre end både EuroJackpot samt EuroMillions.  Siden Viking-lottos oprindelse, er det dog blevet yderst populært og der er kommet flere deltagerlande til. Til at starte med var der fem lande som alle var en del af Vikinglotto, den dag i dag er der hele 10 lande. Hvordan historien om Vikinglotto har udviklet sig fra start til nu, kan du læse mere om her på siden.

1992 – begyndelsen

Tilbage i 1992 blev der lavet en aftale og kontrakt om et ugentlig lotteri om onsdagen. Det var en aftale som Svenska Spel (tidligere Tipstjäst Ab) Finlands lotteriudbyder Veikkaus, Norsk Tipping, Islandske Islensk Getspá og Danske Spil (tidligere Dansk Tipstjeneste) sammen lavede i fællesskab.

1993 – Vikinglotto starter

I samarbejde mellem de fem lande Island, Danmark, Finland, Norge og Sverige blev lotteriet startet. Den allerførste trækning indenfor Vikinglotto, sker den 17 marts samme år. Dengang koster det 2kr at spille med. Omsætningen på den første trækning nogensinde var på 17 millioner kroner mellem de forskellige lande. Lotteriet spilles således, at der vælges 6 tal mellem 1-48 og så tre tal mere. Trækningerne sker om onsdagen ved Norsk Tipping, som har hovedkontor i Hamar, som ligger i Norge.

1997 – Ændringer

I 1997 kommer der et nyt spilleformat til Vikinglotto. Prisen for en kupon ser en prisstigning, som går fra 2 kroner til 3 kroner per række på en kupon. Dette giver hovedgevinster som er større, men der er også cirka 80.000 vindere hver uge. Udover prisstigning, så skal spillere endvidere også vælge seks tal mellem 1-45 og så to yderligere tal. Gevinsterne starter ved at man matcher tre hovedtal.

Året 1998

I året 1998 overstiger den årlige omsætning for Vikinglotto 1 milliard kroner for allerførste gang.

2000 – Estland bliver et deltagerland

I år 2000, udvider Vikinglotto sig i Europa og Estland kommer med (Esti Loto)

2002 – Joker

I 2002, bliver Joker-spillet også en del af Viking-lotto. Spillet indføres om onsdagen i både Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland. Joker-spillet er et supplerende spil til selve Viking-lotto, samt andre nationale lotterier. I Sverige var det både muligt at spiller Joker-spillet i sammenhæng med Vikinglotto, men altså også Sverige Lotto. Det samme gjorde sig gældende i Norge. I Joker-spillet skal spillere vælge syv tal mellem 0-9.

2004 – Bonustallet

2004 var året, hvor bonustallet blev introduceret i Vikinglotto. Den 18/8 dette år, indføres bonustallet i både Norge, Danmark, Island og Finland. Bonustallet gør, at Jackpot-gevinsten derved stiger hvis tallet også er et af hovedtallene som trækkes i Vikinglotto. I samme år sker der desuden endnu en prisstigning på en række på én kupon. Prisstigningen sker med yderligere én krone, så fra 3kr til 4kr. En anden bemærkelsesværdig begivenhed i 2004 i Vikinglottos historie, er rekorden for gevinst indenfor Jackpot. En dansk spiller vinder nemlig den helt store Jackpot på 21 millioner kroner. Det er den største jackpot vundet i Vikinglotto dengang

2005 – Endnu en rekord gevinst for en vinder

I Danmark er der endnu en spiller som slår rekorden i forhold til gevinst og Jackpot i Vikinglotto. Den heldige spiller vinder nemlig en gevinst på 48 millioner kroner.

2011 – Udvidelse

Dette år betyder endnu en udvidelse af Vikinglotto i Europa. Både Litauen og Letland bliver deltagerlande og bliver derved 7. og 8. land som er med i lotteriet. I samme år sker trækningen af den pulje med den største gevinst i lotteriets historie også. Hele 202 millioner kroner er på højkant, dog er der ingen som vidner Jackpot, hvorfor præmien går videre til næste trækning.

2012

I 2012 bliver der lanceret et nationalt bonustal, dog ikke for Sverige. Det vil sige, at der både er et international bonustal, men nu også en nationalt. Dette giver spillerne en ekstra mulighed for at vinde. Prisstigninger sker yderligere dette år, men 1 kr. Prisen på en kupon med én række stiger nu fra 4kr til 5kr. 2012 var også året hvor endnu én spiller slog rekord i forhold til vundet Jackpot i lotteriets historie.

2013-2016

I 2013 er der endnu en rekord indenfor vundet Jackpot. Hele 216 millioner kr. vandt en norsk spiller. I 2014 vinder en heldig spiller den næstørste jackpot i lotteriets lange historie. 127 millioner blev det til. I 2016 var der 86 Vikinglotto jackpot vindere. 14 i Danmark, 51 i Norge, 11 – Finland, 4 i Litauen og 4 på Island. Derudover var der 1 i Letland og 1 i Estland. Det er også i 2016, at den allerstørste jackpot gevinst vindes. Hele 327 millioner kroner bliver det til, fordelt over flere spillere på 2 kuponer. En spiller i Danmark og en gruppe på 10 spillere fra Norge får hver især 163 millioner kroner i gevinst.

2017

Tilbage i 2017 bliver Viking-tallet indført og nu skal spillerne vælge 6 hovedtal mellem 1-48.  Derudover skal der vælges et Viking-tal mellem 1 til 8. I Norge sker der en prisstigning på 1 krone fra 5kr til 6 kr. for en række på en kupon. Jackpotloft på 35 millioner EUR indføres og minimums Jackpot ligger nu på 3 millioner EUR. Vikinglotto Plus lanceres desuden i Finland, som det eneste land og er en tilføjelse til lotteriet, Vikinglotto. Med denne er der mulighed for at man kan gange ikke Jackpot-gevinster med op til 5 x deres oprindelige værdi. Det koster 0,40 EUR at tilføje Vikinglotto-Plus til lotteriet.

I år 2017 kommer endnu et land med i lotteriet, nemlig Slovenien. Dette sker den 9.november i år 2017.

2019

I dette år sker der en ændring i præmiestrukturen i Slovenien.

2020 – Belgien kommer til

I dette år, er det Belgien som kommer med i Vikinglotto. Landet er det 10. deltagerland, som nu består af Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Slovenien, Estland, Letland, Litauen og så Belgien.

2020-2022

Den første trækning i Belgien for Vikinglotto sker den 25.november i 2020, for lodder udelukkende købt online. I 2022 ændres den struktur der er for præmierne i Belgien, hvor den første trækning efter den nye struktur sker den 18. maj 22.