Svindel med Vikinglotto

Svindel med Vikinglotto

Som med så mange andre steder, hvor der er mulighed for at komme til penge, foregår der også i lotteriverdenen svindel. Af og til ses det, at folk med dårlige hensigter udgiver sig for at være officielle lotterirepræsentanter og på den måde forsøger at skaffe sig adgang til personlige oplysninger eller endda gevinster.

Man kan kun vinde en gevinst i Vikinglotto, hvis man har købt en kupon. Hvis du har spillet, og mener du har vundet en gevinst, kan du på vores side om, hvordan man indløser gevinster, læse om, hvordan du får pengene i hånden.

Sådan afslører du svindel med Vikinglotto

Følgende regler kan det være godt at huske, når du har vundet i lotteriet:

  • Du kan kun vinde gevinster i de trækninger, du selv deltager i. Vær derfor opmærksom på, om du rent faktisk deltager i den givne trækning. Det er forsøg på svindel, hvis nogen fortæller dig, at du har vundet i en trækning, du slet ikke deltager i, og her bør du være på vagt.
  • Du kan aldrig vinde i dette lotteri på baggrund af dit telefonnummer eller e-mailadresse, for det er ikke disse tal men de tal, du har valgt, der kan vindes på.
  • Betal aldrig et gebyr forud for at modtage din gevinst.

Det skal du være opmærksom på

Svindel med lotterier kan være let at gennemskue, hvis man ved, hvad man skal holde øje med. Hvis du følger disse råd, vil du være i stand til at identificere om breve og opkald er ægte eller om det er snyd.

Svindlerne vil ofte stresse og forvirre dig ved at sige, at der er en tidsramme for, hvornår du skal kontakte dem for at få din gevinst udbetalt. På den måde håber de, at du går i fælden uden først at have søgt råd andre steder.

Hvis personen, der kontakter dig, oplyser, at du skal holde nyheden om din gevinst hemmelig, bør dine alarmklokker ringe, for det vil en autoriseret forhandler ikke gøre. Dette er et trick, svindlerne benytter sig af for at du ikke skal fortælle andre om gevinsten og de fatter mistanke.

Hvis du modtager breve eller e-mails fra svindlere, vil de ofte være skrevet på dårligt dansk og med stavefejl, fordi svindlerne ofte ikke er danskere. Henvendelser fra officielle lotteriudbydere vil være skrevet på korrekt danske.

Det skal du gøre, hvis du er udsat for svindel

  • Hvis du har modtaget mistænkelige breve, e-mails eller telefonopkald om en gevinst og du mener, der kan være tale om svindel, skal du følge vejledningen herunder:
  • Send aldrig penge til personen, der kontakter dig, uanset hvad argumenterne måtte være
  • Åbne aldrig vedhæftede filer på e-mails og klik ikke på links i mails, der ser mistænkelige ud
  • Svar ikke på henvendelserne fra personer, du mistænker for at være svindlere
  • Afslør ikke personlige eller finansielle oplysninger om dig selv, og sørg for at holde alle private oplysninger for dig selv
  • Kontakt omgående din bank, hvis du uforvarende er kommet til at sende penge eller finansielle oplysninger til svindlerne

Typiske svindelnumre

Svindelnumrene vi har oplistet nedenfor, er blandt de mest almindelige, når det gælder om at franarre folk penge:

E-mail

Du kan modtage e-mails med links, som du bliver bedt om at klikke på. Disse links er falske og vil bringe dig til skadelige hjemmesider, hvor dine personlige oplysninger og data vil blive opsnappet. Før du åbner mails fra ukendte afsendere, bør du sikre dig, at mailen er ægte og sikker, før du åbner den og eventuelt klikker på links.

SMS

Autoriserede udbydere vil aldrig kontakte dig på SMS for at fortælle dig, at du har vundet efter at dit nummer blev udtrukket i en tilfældig lodtrækning. Modtager du en sådan SMS, skal du blot ignorere den. Klik heller ikke på links, der sendes i en SMS til dig.

Telefonopkald

Du kan også komme ud for at blive ringet op af en person, der udgiver sig for at være lotterirepræsentant. Personen vil sandsynligvis bede om dine bankoplysninger og måske personnummer, så de kan sende din gevinst. Dette er uden tvivl svindel, og du bør ikke afsløre dine oplysninger.

Sociale medier

Med internettets udbredelse har en ny type svindel set dagens lys. Her kan det være på Facebook, Instagram, Twitter eller andre platforme, at du får besked om, at du har vundet en gevinst. Vikinglotto er ikke koblet op med sociale medier, og du vil aldrig blive informeret om en gevinst på disse kanaler. Den eneste måde, du kan spille med i lotteriet er ved at købe en kupon hos en autoriseret forhandler eller ved at deltage online på lotteriets hjemmeside og altså ikke via sociale medier eller andet.

Post

Lotterisvindel kan også dreje sig om, at du modtager et brev, hvori du får besked om en lotterigevinst. Måske har brevet ikke dit navn på, og dette er et åbenlyst tegn på, at brevet ikke er ægte. Herudover kan brevet være skrevet på dårligt dansk eller logoet kan være pixeleret eller uskarpt.